sobota 22. září 2012

O prvním týdnu na výšce

Zdravíčko, přátelé.
Takže mám za sebou první týden na vysoké škole.
ufff.
Jsem nehorázně utahaná, to zaprvé.
Zadruhé jsem Vás chtěla průběžně informovat v průběhu týdne, co a jak se se mnou děje, ale už ani nevím proč k tomu nedošlo.
Takže ve zkratce shrnutí celého týdne.
Máte-li nějaké konkrétní otázky na cokoli, klidně se ptejte.
A zapáte: Na konci pár zdánlivě nesouvisejících věcí.
A za poslední: po tomhle týdnu začala spousta věcí dávat smysl.
---



Takže, ke kolejím.
dovedu si představit, že by to mohlo být horší. Byly jsme na pokoji jenom dvě, a říkaly jsme si, jaké to je skvělé. V pátek v poledne přijela třetí slečna. No tak nic.
trochu mě to vadí, jelikož sídlím na prostředním stole (kterej idiot rovnal ty stoly do řady???), a s takovou mi půjde vidět na obrazovku NB z obou stran, a víme jak, já většinu času trávím čtením a koukáním na divné věci (a tím nemyslím jenom BL)
Další věcí je, že i když se mi dvakrát podařilo jít spát nehorázně pozdě, má spolubydla šla spát ještě později. Takže usínání = svítící lampička.
A aby to nebylo všechno, tak tam stejně ani v noci není tma, jelikož hned venku za oknem je lampa, která svítí i přes zadělané žaluzie.
Ale přežila jsem tam týden bez nějaké větší újmy.

V menze(=jídelna) vaří dobře. Až překvapivě.
Akorát jediný obchod s potravinama, který jsem zatím našla, je strašně předražený. Musím to tam více prozkoumat, ačkoli upřímně řečeno, jsem příliš líná.

A těm, kteří si stěžovali, jak krátký mám rozvrh, bych chtěla říct tohle:
Zaprvé, jsme na výšce. Volný čas bude potřeba využít k učení. Obzvlášť když to mám jazyk, tak se musím učit průběžně, nestačí jen na zkoušku.
Zadruhé, jednooborová japonština je v Olomouci poprvé, takže spousta předmětů, které jsme měli mít,  ještě nemá dodělané osnovy, a budou až od příštího roku. Takže to napřesrok budeme muset všechno dohánět. Krása prostě.
a za třetí, než jsem stihla zjistit, jak systém funguje, tak byly všechny zajímavé předměty obsazené. Takže třeba Kendó. Zkusím to vychytat příští semestr.

O pondělku už jsem psala, takže ve zkratce:
První přednáška byla Úvod do jazyka, a hned nám zadala přečíst si 59 stran z učebnnice. Učebnici jsem samozřejmě stáhla až před chvílí (aneb kolejní internet a zákaz stahování), a upřímně moje reakce: "To jako po mě vážně chtějí číst???) Jsou to nějaké kecy o tom, jak vznikl jazyk jako mluva atd... O_o

Dále Japonské dějiny kinematografie, jak jsem již dříve řekla, zajímavý předmět s moc nudně přednášejícím chlapem. Ale součástí osnov je i anime, takže se těším. Celkově se těším^^

Úterý
To jsem měla svou první hodinu jazyka, Jazyková cvičení.
A teď si postěžuju. Protože transkripce (přepis).
Máme japonský, anglický a český přepis japonských slov. Ten japonský ponechme stranou (zbytečně složitá věc)
česky máme "Ši", anglicky "Shi", česky máme "či", anglicky "Chi". Chápete, ne?
Bylo nám řečeno, ať to v zásadě nemícháme dohromady. Jo. Já jsem zvyklá na ten anglický, jelikož je všude po netu. U nás se vyučuje v tom českém. Učebnice je v českém.
Matoucí.

Naučila jsem se říkat: "Watashi wa Camellia desu." (jsem Camellia.).
Pak taky umím říct tohle je/není "Are wa bíru desu. Are wa mizu de wa arimasen" (tohle je pivo. Tohle není voda) Aneb tohle jsem vychrlila na tátu, jakmile jsem přišla domů a viděla jsem, že zase pije pivo :D



Taky jsme se pomalu učili, jak se čte katakana.

Středu jsem měla volnou, jelikož tam tu hodinu mám jednou za 14 dní. Už si vůbec nepamatuju, co jsem vlastně dělala. Akorát vím, že lilo jak z konve a byla kosa, a ačkoli jsem ven šla jen na oběd a pro skripta, pěkně jsem zmokla.

Ve čtvrtek jsem měla Úvod do hospodářského zeměpisu.
Jakože fuj. Nemám ráda zeměpis. Naštěstí to bude jen jeden semestr.
Mám popsaných asi 8 stran. Dobrý no.
Ostrovy, sousostroví, zálivy, průlivy, řeky, povrh, podnebí, členění Japonska. Jednotlivé prefektury s jejich hlavními městy. Náboženské menšiny a náboženství.
A hlavně, zatracený problém s transkripcí.
Samotná přenášející měla něco počešky, něco anglicky. Pak se v tom čert vyznej. Myslím, že Tokio mám v jednom zápisu napsané třemi různými způsoby: Tokio, Tokyo, Tókjó. Super, že?

No a pak konverzace. Ještě jaksi nemáme nic, o čem bychom mohli konverzovat a navíc naše vyučující je rodilá mluvčí (prý ani neumí česky), a ještě není v čechách, měla by přijet v říjnu.
Takže jsme se učili číst katakanu.

A nakonec pátek a Watanabe-sensei. Měli jsme s ním znaková cvičení a jazyková cvičení.
Při té příležitosti jsem se dozvěděla, že Watanabe je 5té nejčastější příjmení.
Každopádně sensei žije v čechách již dostatečně dlouho, a mluví celkem dobře česky. (Celkem. Občas protahoval slabiky, u kterých mi přišlo něco takového nemožné. konkrétní příklady jsem již zapomněla)
A prej: "Už umíte katakanu číst, tak se ji dneska naučíme psát." Sakra. Ne, já ji fakt ještě číst neumím :D Rozhodně ne všechnu... Ani zdaleka.
No, takže jsme probrali celou katakanu.

A z gramatiky akorát: "Kono hito wa ... desu" "Tohle je ... " (Doplňte si místo teček nějaké jméno.)



No, škola mi končila v půl pátý, vlak jel o tříčtvrtě na šest, doma jsem byla v půl devátý a mezitím jsem zmrzla na nádraží ve ValMezu, když jsem čekala půl hodiny na přestup. Brrr. Kosa.


Nejvíce mě štve, že jsem všechny své poznámky musela přepisovat, jelikož jsem v tom měla zmatek a polovinu věcí jsem málem nepřečetla... Super ztráta času.


A v úterý bude seznamovací párty (čtěte: Chlastačka) pro studenty japonštiny, a budou tam také současně na naší univerzitě studující japonci. Takže i přesto, že já tenhle typ akcí nerada, tam nesmím chybět.



Zdánlivě nesouvisející věci:
-když nechám na kolejním netu načítat víc jak jednu stránku najednou, tak mi na hodinu net bloknou. Prej z "důvodu mnoha připojení". Připadám si jak šnek.
-Každý den cestou do školy procházím kolem tenisových kurtů, a řekněme, že mě to fascinuje. 


Každopádně na škole se mi líbí, ale všude dobře, doma nejlíp, a nelíbí se mi, že už zítra musím zase zpátky na kolej. ještě že je v pátek státní svátek.

9 komentářů:

  1. Blééé český přepis (důvod prč nechci jap studovat v ČR) :DD Úplně miluju, jak třeba někdy v novinách napíšou nějaké japonské jméno a smíchají do toho oba přepisy, to mě vždycky pobaví :D
    Hm, vždycky když procházím kolem kurtů: TENNIIIIIIIIIIS na celé kolo. Když se začala dívat na PoT a po prázkách jsem šla do školy, poprvé po 5 letech jsem si všimla, že máme na hřišti nakreslené čáry na tennis, takže jsme měli tenisové hřiště :D
    Nejde načíst ví než 1 stránka? Jejda, co mám dělat, když mím většinou 30 karet? :D

    ズデンカ パルチャンスカ Myslím, že místo 'cha' by mělo být 'ka' protože by to mělo být přepsáno foneticky a myslím, že 'ka' je podobnější českému 'cha' než jako japonské 'cha' (či 'ča' když tak milují český přepis :DD) A to 'ka' (カー) nakonci by mělo být prodloužené, protože si 'ská' a ne 'ska' :D Na druhou stranu jsem samouk (protože mě nebavilo se učit, 'klíče jsou na stole' a 'pes je pod oknem'), takže neznám všechny ty pravidla *shrugs*

    Slyšela jsem, že studenti chodí chlastat pořád :DD Aby se přizpůsbili japonskému životu :D (protože je v Japonsku zvykem po práci skočit někam s kolegy do baru/restaurace/sushi-ya a tvrdnout tam do doby kdy jede poslední vlak) :D To budeš mít veselé 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono mi jde načíst více než jedna stránka, ale jakmile se o to pokusím, tak mi na hodinu vypnout net... Musím vždycky nechat jedno okno načíst a až pak můžu načítat další... Je to strašně, ale strašně omezující. Připadala jsem si fakt jak šnek. Ani nevíš, jaká to byla úleva, když jsem zapla net doma a otevřela si svých běžných 30 panelů najednou... :D

      Vidíš, na to prodloužené "ka" jsem úplně zapomněla. Jak se to tady safra píše, když už jsme u toho?
      A jinak tvé vysvětlení celkově dáva smysl.

      Nemám ráda párty a nemám ráda velkou společnost... Ale co už :D

      Vymazat
    2. Jojo, to mi kamarád taky říkal, jak ho to strašně šokovalo, nemít svýh 30 panelů :DDD
      Haha, tuším jak to mohlo být super :D (otevřít milion panelů na tumblru a spamovat :D)

      Podle mě by to mělo být takhle: ズデンカ パルカンスカー
      Ta čárka podobná pomlčce je prodlužka u katakany :D (netuším jak se tomu říká :D) (ale neformálně to občas používají i v hiraganě)

      Hm, já nemám ráda alkohol (no nevadí mi), takže party nic moc nechodím, jen do malých společností s kamarádama :D Ale ráda poznávám nové lidi, co jedou na podobné vlně jako já, takže je to tak půl na půl :D

      Vymazat
    3. Jako na tumblru spamuju tak jako tak, ale strašně pomalu a strašně mě to štve...

      Já vím, co ta čárka znamená, jenom netuším, kterým tlačítkem na klávesnici se píše :D

      No, já celkově nemám moc ráda hodně lidí kolem sebe, hluk a chlast a všechno pohromadě... Obzvlášť, když tam nikoho nijak zvlášť neznám. Navíc je to někde v centru města a už se vidím, jak se v noci vracím na koleje, se svým orientačním smyslem...

      Vymazat
  2. Tak otázky... Už se znáš s někým novým krom spolubydlících? :D
    Jinak by mě zajímalo, jak budou reagovat na tvoje záliby (Takumi-kun, anime, manga, whatever...), třeba je to chytne :D
    Celkem ti závidím, jak to tady čtu všechno (a víc a víc se těším na vejšku, takže se prostě musím dostat někam kam chcu!!!), jako chápu, že to bude pěkná makačka, ale zas na druhou stranu víš, že se ti to bude hodit do budoucího povolání a života. Zato u nás je to taky pěkná makačka a ještě mi to bude po našem supr čupr gymplu k ho.. ničemu... Hmmm těším se na využitelný znalosti :D
    Málem jsem zapomněla... Ty cvičení japonštiny (procvičování, bla bla...) by se hodily :D Taky bych se mohla něco přiučit :D
    Užij si chlastačku :D
    Já zas strávila celej pátek a dopoledne soboty povídáním si s novou spřízněnou duší o AMUSE a Tennimyu a o všem možném i nemožném... Aneb jak jedu na kamarádčiny narozeniny a okamžitě musím zaútočit na neznámou bytost,o které vím jediné - má ráda AMUSE :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám se s jedním děvčetem a s jedním klukem, se kterýma jsme se seznámili už dříve a tak nějak se držíme pohromadě, jelikož známe v podstatě sebe navzájem. Pak se kolem mně vynořují někteří lidé, většinou spolužáci, kteří třeba sedí blízko mě, a tak, a prostě jsou to známe tváře, ale u většiny si nepamatuju jména :D

      Ty máš někoho dalšího, kdo má rád AMUSE? yay! :D

      Vymazat
  3. Plánuju udělat z mé narozeninové oslavy sjezd japanofilů, ale ještě nevím, jak na to... Za a) chci, aby naši vypadli z baráku (což znamená, že by museli jet na nějakou dovolenou nebo tak něco...) a za b) musím vymyslet termín, který by všem vyhovoval. Narozky mám až v červnu... Uvažovala jsem, že bych je slavila někdy na přelomu června s prázdninama nebo tak (to je dost pravděpodobný, že naši vypadnou), ale zas nevím, jak to budem mít. Já chcu jet na brigádu někam (čekám, že to opět nevyjde...), ty vůbec netuším, jak to máš se školo, kdy končíte a tak, Maya zas bude mít po maturitě a ta je zeneprázdněná furt, zbytek zas musím doufat, že nepojedou někam pryč... No to se ještě uvidí, nějak to vyřešíme :D A taky nevim, kam vás narvu... Už mám 12 lidí, který chcu pozvat a to nemluvím o těch ze školy, který bych měla pozvat (ale doufám, že nepřijdou, protože by tam opravdu nezapadli... :D)Z toho 8 i se mnou je japanofilních... Hmmm :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OMG, tolik lidí? :D
      Myslím, že pokud Maya neodfičí někam pryč, tak by měla mít volný už celý červen, maturity jsou v květnu, pokud to zase nezměnili.
      Mě osobně končí vyuka někdy v květnu a poté následuje zkouškové období, které netuším, jak bude dlouhé, kdy bude a co a jak.
      Takže v případě, že to chceš narvat někam na přelom měsíce, nebo na začátek prázdnin, tak to půjde v pohodě. Myslím si, že i druhá půlka června by šla. Možná i první půlka, já sama nevím, jak to s těma zkouškama vlastně chodí.

      Huh, já mám taky narozky v červnu :D

      A jinak budu velmi ráda, když se budu moci zůčastnit :) :D

      Vymazat
  4. Nějak to ještě vymyslím... Úplně nejlepší by bylo, kdyby naši vypadli někam na dovolenou (páč tolik lidí v baráku by moje malá sestra zřejmě nepřežila... :D) a pak bych to protáhla do prázdnin nebo aspoň tak něco jako japanofilní sjezd (vzhledem k tomu, že ty s Mayou to máte celkem štreku, takže aby jste přijely jeden den a druhej odjely, to je na houby...) No, uvidí se...

    OdpovědětVymazat